La vida a l'entorn dels productes naturals (i molt més), consells, notícies, curiositats. Digues la teva!


dimecres, 18 d’abril del 2018

Com distingir una mel natural

La mel és un producte natural utilitzat des de temps immemorials. Apreciada per la seva dolçor, aviat es va convertir en aliment recurrent i, més endavant, en remei per a tot, una vegada constatades les seves propietats curatives. Es recollia directament de la natura.

Avui, però, la recol·lecció de la mel és feta per especialistes apicultors i la gran majoria de consumidors l'adquirim en els comerços. En aquests, podem trobar tot tipus de mels. Des de les diferents varietats de mel natural que, depenent al mitjà en el qual s'ha realitzat la pol·linització, aporten matisos diferenciats, fins a les mels processades o adulterades, amb un sabor pobre i pla, sense matisos, que només ofereix dolçor.


Com podem distingir una mel natural d’una mel processada?

La mel és un dels pocs productes que es pot consumir immediatament després de la recol·lecció sense necessitat de que intervingui cap altre procés posterior. Si volem gaudir d’una autèntica mel natural, hem de tenir en compte diverses coses:
  • El primer que farem abans d’adquirir la mel en un comerç, és llegir l’etiqueta. L’etiqueta ens dona informació clau. Si veiem que, entre els ingredients, hi consta aigua, xarop o sucre (en qualsevol de les moltes formes que s’utilitzen en alimentació industrial), ja la podem descartar. Aquesta mel ha estat barrejada amb altres productes, és a dir, ha estat adulterada. Segur que és més barata, però també és de pitjor qualitat.
  • També és important comprovar que el contingut de l’envàs no sigui una barreja de mels de diferents procedències. Algunes marques compren les mels a diversos llocs i després les mesclen abans de posar-les a la venda. No acostumen a ser mels pures.
  • Ens fixarem bé en l’aspecte. Si veiem que la mel té un aspecte clar, lluminós i transparent, molt brillant, és un mal senyal. La mel natural sempre està barrejada amb petites partícules de pol·len, cera i altres substàncies presents en els ruscos. Per tant, té un aspecte més opac, no deixa passar la llum amb facilitat. La manca d’opacitat és un senyal que la mel ha estat refinada o filtrada. En aquest procés, es perden moltes de les característiques naturals de la mel.
  • Un altre aspecte rellevant és la densitat. La mel natural és molt densa, no regalima amb facilitat i tendeix a quedar-se enganxada a la cullera o a les parets de l’envàs una estona. Si veiem que el producte que ens ofereixen és molt fluid i regalima fàcilment, vol dir que no estem davant una mel natural.
  • Per acabar, és important consultar amb el botiguer. Si comprem en un comerç de proximitat, en una botiga especialitzada en productes naturals, el botiguer o la botiguera ens poden donar informació rellevant i recomanar una bona mel, ells coneixen bé els productes que venen i acostumen a tenir molta cura pel que fa l’atenció al client. No ens enganyaran.

I què passa si observem petits cristalls en la mel?

És perfectament normal. La mel té tendència a solidificar-se, a “ensucrar-se”. Això és molt fàcil d’observar si la desem a la nevera, Comença ràpidament a formar petits cristalls. És un bon senyal. Si no apareixen cristllas després d’un temps, és molt probable que no haguem adquirit una mel natural.



http://aviaclementina.cat/

1 comentari:

  1. Conec molt bé les vostres mels, i són de les millors.
    Quima M.S.

    ResponElimina

Moltes gràcies per comentar.