La vida a l'entorn dels productes naturals (i molt més), consells, notícies, curiositats. Digues la teva!


dimecres, 19 de juny del 2019

8.000 anys de desigualtat de gènere


Pintures de la cova dels Moros, exposició al Museu de Gavà. Imatge: Enric [Wikimedia Commons]

Un estudi dut a terme per Investigadors del departament de Prehistòria i Arqueologia de la Universitat de Sevilla revela evidències arqueològiques que la desigualtat de gènere té el seu origen en el Neolític.

L'estudi publicat al European Journal of Archaeology, analitza les tombes de la Península Ibèrica de 5000 a 8000 anys d'antiguitat, i aborda l'anàlisi de les societats del Neolític a la península des d'una perspectiva de gènere. A partir dels resultats de la recerca sobre dades bio-arqueològiques i d'arqueologia funerària, conclou que la desigualtat de gènere que va suposar l'origen de la dominació masculina en posteriors períodes històrics, hauria començat a manifestar-se durant el Neolític. Encara que no es va consolidar ni es va estendre àmpliament a Ibèria durant aquest període, sí que van començar a aparèixer situacions que indiquen el predomini dels homes sobre les dones. Aquestes situacions es poden deduir a partir de l'observació de les conductes en ritus funeraris, les condicions materials de l'existència d'homes i dones, l'aparició de rols socials específics per a cadascun dels gèneres i la creixent associació dels homes amb situacions de violència.
L'estudi, que parteix de la tesi doctoral de Marta Cintas Peña de la US, ha estat elaborat també pel professor Leonardo García Sanjuán, i confirma la proposta anterior de l'antropòloga Gerda Lerner que ja plantejava la hipòtesi que van ser les societats neolítiques les que van incorporar per primer cop la desigualtat entre homes i dones en els hàbits socials de les seves comunitats.

L'estudi publicat al European Journal of Archaeology

Per saber-ne més:
Los antecedentes neolíticos de la desigualdad de género [Portal de comunicación de la US]
¿Cuándo empezó la diferenciación por género en la península ibérica? [El Independiente]
La mujer que busca la desigualdad de género en la prehistoria [El Espectador]
Gender inequality arose 8000 years ago [Cosmos Magazine]


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Moltes gràcies per comentar.