La vida a l'entorn dels productes naturals (i molt més), consells, notícies, curiositats. Digues la teva!


dimecres, 3 d’agost de 2022

L'ESCALA DE SCHROEDER


A tots ens sorprenen les il·lusions òptiques; aquestes felices imatges que tornen boig al nostre cervell i que són capaços de fer-nos percebre la realitat de manera diferent o ambigua.

Una de les més conegudes és la de "L'escala de Schroeder". Es tracta d'un dibuix bidimensional d'una escala que es pot percebre com la mateixa escala, però a l'inrevés, un clar exemple del que es coneix com a inversió de perspectiva. Porten el nom del científic alemany, matemàtic i pedagog, Heinrich Georg Friedrich Schröder (1810-1885) que va publicar la imatge el 1858.


Imatge: Stevo-88 

Aquest dibuix pot descriure's de diverses maneres, com una:

  • Figura ambigua: el dibuix pot ser percebut com a dos, o més, objectes diferents.
  • Figura reversible: un fenomen pel qual després d'un temps mirant fixament la figura, la percepció de la seva orientació s'inverteix involuntàriament.
  • Figura biestable: que emfatitza el fet que hi ha dos, en lloc d'una, percepcions estables del dibuix.

Les famoses escales s'han utilitzat particularment en un estudi que va establir que el canvi involuntari de percepció ocorre amb una freqüència aproximada d'una vegada cada 7,5 a 12,5 segons. Aquest canvi de percepció es pot atribuir a la fatiga neuronal o a la selecció conscient. Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Moltes gràcies per comentar.