La vida a l'entorn dels productes naturals (i molt més), consells, notícies, curiositats. Digues la teva!


dimarts, 2 d’agost del 2022

EL CASTELL DE MUR

En el cim d'un pujol, dominant la Conca de Tremp, ens trobem amb un conjunt monumental que sintetitza la vida medieval: el Castell de Mur i la Col·legiata de Santa Maria de Mur.


Imatge: PMRMaeyaert

Avui coneixerem una mica del Castell, símbol del domini militar en un territori de frontera conquistat als musulmans i deixarem la Col·legiata per a una altra entrada, donant així la importància que mereixen totes dues construccions.

L'estructura arquitectònica és simple però singular. Està format per un perímetre emmurallat d'un metre de gruix i amb una única porta d'accés al sud.

Data del segle XI i tot el conjunt està construït amb carreus petits i regulars que són característics del primer romànic. És de planta triangular i amb dues magnífiques torres, una d'elles la de l'homenatge està construïda sobre una roca i manca de fossat. També podem veure el pati d'armes, els rafals i altres estades que constituïen el prototip de castell feudal.

El Castell de Mur és un important exemple de l'arquitectura militar catalana; el primer esment que tenim del castell és de l'any 969. En 1920 va ser declarat Monument-Artístic d'Interès Nacional.


Imatge: Ainhoa 

Imatge: La Noguera

Imatge: PMRMaeyaert 


Imatge: PMRMaeyaert




 



1 comentari:

Moltes gràcies per comentar.