La vida a l'entorn dels productes naturals (i molt més), consells, notícies, curiositats. Digues la teva!


dimecres, 28 de setembre del 2022

L'OCELL QUE NO EXISTEIX

Tots reconeixem la gran tasca d'internet com a eina de consulta. Cal, però, posar molta atenció a allò que llegim o que veiem a les nostres pantalles. Assegurar-se de la veracitat de qualsevol informació, anar fins a l'origen i comprovar que allò que ens estan dient prové d'una font fiable.

Per posar-vos un exemple, reproduïm una imatge que va arribar a fer-se viral, de la qual us n'expliquem el recorregut.


Cardnowl. Imatge: Yggdrassal 

L'artista digital Yggdrassal va Publicar el 2 de novembre de 2017 una imatge d'un estrany ocell amb el títol de "Cardnowl", que és un acrònim format per les paraules angleses "cardinal" (cardenal) i "owl" (òliba). El fet és que el mateix artista explica que la imatge és un muntatge entre una fotografia d'un cardenal vermell i una altra fotografia d'una òliba, i advertia:

"Això no és ni un mussol vermell de Madagascar ni una enganyifa. És una ràpida fusió d'un mussol i un cardenal. Si voleu compartir aquesta imatge en un altre lloc, doneu-me el crèdit adequat i proporcioneu un enllaç a aquesta pàgina. Però com que això és Internet, sembla que molta gent té problemes per fer-ho. A més, veig que algunes persones pensen que això és una foto... No ho és, i no sé per què ho pensen."

En aquest cas, queda molt clar que no hi havia mala intenció per part de l'artista, però algú va publicar la imatge amb el títol d'òliba vermella de Madagascar, i, a partir d'aquí, es va començar a difondre com si es tractés d'una espècie existent. En molts casos, l'engany és intencionat i es difon amb la intenció de fer mal o de crear confusió.

Conclusió: estiguem atents, que no ens la colin! 


Cardinalis cardinalis. Imatge: gary_leavens 


Tyto soumagnei. Imatge: John C. Mittermeier 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Moltes gràcies per comentar.