La vida a l'entorn dels productes naturals (i molt més), consells, notícies, curiositats. Digues la teva!


dimecres, 26 d’octubre del 2022

L'ORGANISME VIU MÉS GRAN DEL MÓN


Imatge: Henk Monster 

Doncs sí, l'organisme viu més gran del món és un fong. El podem trobar en el Bosc Nacional de Malheur (Oregon, EUA). El seu nom científic és Armillaria ostoyae, una espècie paràsita de grandària descomunal, coneguda com el "bolet de mel" pel seu color daurat. És el responsable de la mort de grans zones d'arbres perennifolis.

Aquest fong pot créixer massivament en el subsòl, expandint els seus micelis i colonitzant les arrels de les plantes, fent-se visibles quan produeixen els cossos fructífers (els bolets). Dit això, no esperis veure un bolet monstruós, ja que la major part de l'organisme no està a la vista sinó que s'amaga en el subsòl.

Es va descobrir per la inexplicable mort massiva d'arbres; els investigadors, després d'exhaustives proves d'ADN, van descobrir que ocupa més de 900 hectàrees amb una profunditat mitjana d'un metre i que compta amb uns 2400 anys de vida.

Aquest fong cobreix les arrels dels arbres amb els seus micelis, absorbint l'aigua i els carbohidrats per a alimentar-se, la qual cosa ocasiona la mort de l'arbre. No tot és negatiu, ja que produeix clarianes en el bosc on hi creixeran altres arbres de fusta dura i coníferes, augmentant-ne la biodiversitat.

Aquests bolets són comestibles, encara que sembla que no massa saborosos, o sigui que us proposem una recepta que sí que ho és...

---

Saltat de bolets amb mel (dues racions):

  • 200 g de bolets
  • 200 g de xampinyons sencers
  • 2 cullerades d'oli d'oliva
  • 2 cullerades de mantega
  • 3 grans d'all
  • 1/2 culleradeta de sal
  • Pebre negre acabat de moldre
  • Herbes provençals
  • 1/2 llimona
  • 2 cullerades de mel

Netegem bé els bolets i xampinyons amb un raspall i paper absorbent.
Escalfem a foc mitjà-alt l'oli i la mantega fins que es fongui i tirem els grans d'all tallats molt petits.
Incorporem els bolets i xampinyons, removent constantment, perquè vagin eliminant l'aigua. A poc a poc s'aniran enfosquint i després d'uns quatre minuts aproximadament afegirem la sal, el pebre negre i empolvorem amb un polsim d'herbes provençals.
Deixem coure uns sis minuts més i afegim la mel, barrejant-ho bé tot i rectifiquem si fa falta la sal i el pebre. Espremem la mitja llimona sobre la mescla, deixem reposar un moment i servim...

Bon profit!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Moltes gràcies per comentar.