La vida a l'entorn dels productes naturals (i molt més), consells, notícies, curiositats. Digues la teva!


dijous, 23 de març del 2023

L'ÒPAL I L'OPALESCÈNCIA


Imatge: James St. John 

L'òpal és un mineral de silicat que es troba en la naturalesa en una varietat de colors, des del blanc lletós fins al negre, passant pel groc, els ataronjats, el rosa, el vermell, el verd o el blau. L'òpal es compon de petites partícules de sílice que s'han unit per a formar una estructura gelatinosa. A causa de la seva estructura interna única, l'òpal és conegut pel seu joc de colors, que pot ser especialment vibrant en algunes pedres.

Les irisacions en l'òpal es deuen a la forma en què la llum interactua amb la seva estructura interna única. L'òpal és un mineral compost de partícules microscòpiques de sílice, disposades en una estructura regular i ordenada, però amb petites irregularitats en la seva disposició que fan que la llum es refracti i difracti de manera molt particular.
D'això en diem opalescència, terme que s'utilitza per a descriure la lluentor i la lluminositat que es poden observar en algunes pedres precioses i minerals, com el mateix òpal.

Quan la llum entra en l'òpal, es refracta i es divideix en diferents longituds d'ona. Després, la llum es reflecteix en les superfícies internes de l'òpal, que estan disposades en capes i tenen un índex de refracció diferent. A causa d'aquesta complexa interacció de la llum, es produeix aquest joc de colors que podem veure en forma d'irisacions brillants i canviants en la superfície de l'òpal.

Però no tots els òpals presenten el mateix tipus d'irisacions, ja que això depèn de la disposició i grandària de les partícules de sílice en l'estructura interna del mineral. A més, el color i la intensitat del joc de colors també poden variar segons l'angle des del qual es miri la pedra i la qualitat de la llum que la il·lumini. 


Imatge: James St. John 

L'òpal és un mineral molt apreciat per la seva bellesa i s'utilitza en joieria i decoració.  


Imatge: Dpulitzer 


1 Imatge: James St. John 

2 Imatge: Natural History Museum, London. 

3 Imatge: James St. John 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Moltes gràcies per comentar.