La vida a l'entorn dels productes naturals (i molt més), consells, notícies, curiositats. Digues la teva!


dijous, 13 d’octubre del 2022

EL CASTELL DE SANT GERVÀS

El Castell de Sant Gervàs, o castell de Sant Miquel de la Vall, o Castell Sobirà, a la comarca del Pallars Jussà (Lleida), situat en un lloc privilegiat per a controlar els passos d'entrada i sortida de la comarca, és un castell medieval que formava part d'un conjunt de castells i torres defensives (castells de frontera), estratègicament aixecats al voltant del segle XI, per a complementar la protecció natural de la Serra del Montsec enfront de les invasions musulmanes.

Sobre el poble de Sant Miquel de la Vall queden les ruïnes del que era l'antic poble i les del castell, el qual forma un recinte emmurallat defensat en la part més alta per una torre circular i una altra semicircular.

En la part inferior del recinte hi ha les restes de la capella dedicada a Sant Gervàs, de planta triangular, amb una bestorre a cada angle (només se'n conserva una), i la torre de l'homenatge que actualment té uns 7 metres d'altura, encara que havia d'arribar als 16. La torre, circular, tenia tres nivells, hi havia una porta adovellada al segon pis i les defenses verticals al tercer. Encara es poden distingir els traus en els quals s'encaixava una galeria de fusta des d'on es llançaven roques sobre els atacants.

A l'interior del recinte hi havia diversos edificis de planta rectangular, adossats als murs, utilitzats com a residència i per als serveis del castell.

El castell i el poble annex van viure els seus millors moments durant els segles XI i XII. Va decaure durant el segle XIII a causa de l'emigració a millors terres, les lluites feudals i les pestes, i va ser abandonat definitivament, ja en ruïnes, en el segle XV.

Imatges: Antoni Grifol

https://bit.ly/3eqizxx 
https://bit.ly/3CsoWso
https://bit.ly/3rOMoLk

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Moltes gràcies per comentar.