La vida a l'entorn dels productes naturals (i molt més), consells, notícies, curiositats. Digues la teva!


dimecres, 6 de novembre del 2019

Un assassí a càmera lenta


Foto RSX [Wikimedia Commons]

Clea helena, conegut com "el caragol assassí" és una espècie de caragol d'aigua dolça; un gasteròpode aquàtic de la família Nassariidae, la majoria dels quals són marins.
Aquesta espècie es troba en tot el sud-est asiàtic, especialment a Malàisia, Tailàndia i el llac Toba a l'illa indonèsia de Sumatra.
Amb una grandària de 20 a 35 mm, és força popular entre els aquariòfils, doncs s'alimenta d'altres caragols que poden arribar a constituir tota una plaga en l'aquari.
La closca, que té forma cònica, travessada per bandes de color marró fosc i marró groguenc, això fa que algunes persones es refereixin a aquest caragol com el "caragol borinot". Alguns exemplars, però, tenen la closca completament marró, sense bandes.
No són hermafrodites; els mascles i les femelles tenen la mateixa grandària i el mateix aspecte. Després que un mascle i una femella s'uneixin durant moltes hores, la femella pon diverses càpsules d'ou transparents forma quadrada i d'aproximadament 1,0 a 1,5 mm d'ample i alt. Cada càpsula conté un sol ou groc petit. Les càpsules generalment es col·loquen sobre superfícies sòlides, sovint, sobre la base de les plantes. Els ous fèrtils generalment fan eclosió en unes poques setmanes.
Aquest caragol és un carnívor caçador. Passa moltes estones soterrat en la grava del fons fluvial o de l'aquari i s'activa per alimentar-se.
Té un apèndix en forma de tub que l'ajuda a respirar quan s'enterra i que també li serveix com a òrgan olfactiu que l'ajuda a detectar les preses. Quan localitza una presa, treu una llarga probòscide retràctil que introdueix dins la closca de la víctima i la devora de viu en viu, utilitzant una ràdula ubicada a l'extrem de la probòscide.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Moltes gràcies per comentar.