Imatge: Viator Imperi
La Dama de Baza, és una escultura ibèrica que va ser trobada durant unes excavacions arqueològiques el 21 de juliol de 1971. Estava enterrada en una cambra funerària subterrània de la necròpoli de l'antiga Basti (Baza, Granada).
Es tracta d'un conjunt escultòric que conforma una gran urna cinerària antropomorfa tallada en pedra calcària durant la primera meitat del s. IV aC en la qual es representa una dona luxosament abillada amb túnica i mantell i adornada amb peces de joieria d'influència oriental.
El rostre mostra faccions mediterrànies. Té els cabells negres amb dues grans ones laterals que sobresurten per sota del vel.
Està asseguda en un tron alat les potes davanteres del qual són urpes de lleó i té un ocell a la mà (símbols divins) que reforcen la creença que era una poderosa dona de l'aristocràcia, possiblement fundadora d'un gran llinatge.
Tota l'escultura està rematada amb la tècnica de l'estucat i pintada posteriorment en blau, vermell, marró i negre, tot això aglutinat amb guix, la qual cosa li donava una aparença marmòria.
Es troba exposada al Museu Arqueològic Nacional de Madrid on, juntament amb la Dama d'Elx i la Gran Dama Oferente, constitueixen un important llegat de l'art ibèric.
Imatge: Relanzón, Santiago
Imatge: Relanzón, Santiago
Per saber-ne més:
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Moltes gràcies per comentar.