La vida a l'entorn dels productes naturals (i molt més), consells, notícies, curiositats. Digues la teva!


dimecres, 24 d’agost del 2022

LA MEL PICANT

La mel picant s'ha convertit en els últims temps en un dels condiments de moda. Això es deu a la combinació dolça i picant i també una mica àcida i salada que aporta un toc especial a multitud de plats i preparacions.

Preparada a casa (com passa amb totes les preparacions casolanes) té infinitat d'avantatges: per una banda, assegurem la qualitat de la mel i podem utilitzar la nostra mel preferida, i, per altra banda, podrem ajustar el picant i la intensitat al nostre gust. També hi podrem afegir un polsim de sal i unes gotes de vinagre per a equilibrar la seva dolçor.

Ens valdrà qualsevol mena de mel, nosaltres en recomanem una de les suaus (mil flors, per exemple), perquè ens permetrà apreciar més els diferents sabors i matisos dels ingredients.

Quant al picant podem usar qualsevol bitxo o pebrot picant, el que més ens agradi.

Manipularem els pebrots amb guants, ja que hi ha varietats que, per molt que et rentis les mans, la seva capsaïcina (substància que fa que piqui) té una gran resistència i podem fregar-nos accidentalment els ulls.

Tindrem en compte que la punta és la part menys picant i que les llavors tenen moltíssima capsaïcina. Si ens passem de picant, ho podrem arreglar afegint més mel ;)

Per a elaborar la mel picant, necessitarem 300 g de mel, bitxos al gust i, si ho desitgem, dues cullerades de vinagre de poma i dos polsims de sal. Escalfem, mínim cinc minuts, la mel a foc molt baix juntament amb els bitxos (i la resta d'ingredients si hem decidit afegir-los). Deixarem que es refredi i que maceri a temperatura ambient unes 48 hores; després, tornarem a escalfar, sempre a foc molt baix, i colarem perquè no quedin residus. Passem la nostra mel picant a un pot amb tancament hermètic i la guardem en un lloc fresc i sec.

Ja tenim llista la nostra mel picant i podem usar-la en infinitat de plats, des d'amanir unes aletes de pollastre, una amanida d'espinacs, fruita seca, formatge, còctels, damunt d'unes albergínies arrebossades, acompanyant una fondue, en una pizza...

Si hi ha un aliment que marida a la perfecció amb la mel, és el formatge. Totes les classes de formatge, en totes les seves versions, combinades amb mel (inclosa la picant) faran que el nostre paladar gaudeixi.

Una proposta interessant és preparar una taula de formatges (Camembert, Cheddar, Feta, Gouda, Brie, Gorgonzola, Cabrales...), fent diferents talls (tascons, daus, bastonets...), juntament amb alguna fruita seca (nous, festucs, avellanes...) i mel picant que podrem afegir sobre els formatges directament o servir en un bol a part... i a fruir!


També et pot interessar:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Moltes gràcies per comentar.