Els símptomes de la grip acostumen a ser més pronunciats, amb febre més alta acompanyada de dolor muscular. La grip estacional és una infecció vírica de les vies respiratòries molt contagiosa i té una gravetat que varia segons la persona. A més, el virus de la grip canvia d’una temporada a l’altra.
La majoria dels processos virals, en persones sanes, passen sense que calgui anar al metge. Els símptomes poden durar fins a una setmana.
La gent gran i les persones amb altres malalties presenten major risc a l’hora de patir una grip.
El primer que hem de fer és evitar el contagi. Les persones que pateixen la grip poden seguir una guia de senzills consells per evitar el contagi a altres persones:
- Cal rentar-se les mans amb freqüència
- Fer servir mocadors d’un sol ús per mocar-se i tapar-se la boca i el nas quan es tossi o s’esternudi.
- Llençar els mocadors de paper a les escombraries i ventilar l’habitació obrint la finestra diverses vegades al dia.
Tal com ens assenyalen els Serveis de Salut, no hi ha tractament per la grip i el constipat. Els símptomes desapareixeran al cap d’uns dies.
Què podem fer?
Descansar, beure aigua, infusions o caldos. No hi ha cap medicament que curi la grip o el constipat. Però si que es poden alleugerir els símptomes. Si es té mal de coll, o irritació de la gola es poden fer gàrgares amb llimona, mel i farigola.
A continuació us proposem diverses receptes de remeis casolans que us ajudaran a passar aquestes afeccions tan incòmodes.
I, sobretot cuidem-nos!
Com fem les infusions?
La infusió s'utilitza per preparar parts delicades de les plantes, com les flors, les fulles, les tiges joves, les llavors o els fruits de plantes aromàtiques.
És important que les plantes estiguin trossejades de manera homogènia.
Farem bullir uns 250-300 ml. d'aigua (un got o una tassa de cafè amb llet).
Posarem la mesura adequada de planta en un recipient i quan l'aigua bulli, l’abocarem al recipient i el taparem.
Deixarem reposar la infusió uns 5 minuts.
Dosificació: generalment, oscil·la entre 1 i 3 cullerades de cafè per tassa, o bé de 5 a 15 g. de preparat per litre d'aigua.
Les infusions es conserven durant 12 hores, i no es poden tornar a fer bullir.
Infusió de regalèssia i farigola
Suavitza la gola i desinflama les parets d’aquest conducte.
Posarem regalèssia i farigola en una tassa d’aigua bullent, deixem que reposi 3 o 4 minuts i filtrarem. L’endolcirem amb mel. Es recomana beure aquesta tisana dues o tres vegades al dia. Si ens pica la gola o la notem resseca, podem realitzar també gàrgares amb aquest preparat.
Infusió de farigola, canyella, clau i mel d’eucaliptus
La farigola té propietats antisèptiques, estimulants, balsàmiques, antiespasmòdiques i ens fa incrementar la sudoració. La canyella té propietats antibacterianes, expectorants antiinflamatòries, entre d’altres. El clau té propietats antisèptiques.
Infusionarem la planta seca i deixarem reposar 10 min, ben tapat. Després afegirem una culleradeta de canyella en pols i clau i mel d’eucaliptus al nostre gust. Barregem bé i a beure!
Infusió de farigola, romaní i llimona
El romaní té propietats com a tònic revitalitzant. És útil contra l’astènia i l’esgotament, entre d’altres. La farigola s’utilitza com a antisèptic i expectorant. Aquesta infusió es recomana pels mals de coll, l’afonia, la grip i la bronquitis.
Bullirem 1l. d’aigua, afegirem un manat petit de farigola fresca o seca, un manat de romaní fresc o sec i el suc de dues llimones, i taparem durant 15 minuts i el colarem. Es pot prendre calent o fred. Aquests dies d’hivern us recomanem que us el prengueu calentó.
Infusió de farigola amb llimona i mel de romaní
Posarem l’aigua a bullir i quan arrenqui a bull, afegirem una cullerada de farigola, apagarem el foc, taparem i deixarem reposar 10 minuts i colarem.
Afegirem el suc de mitja llimona. Quan la infusió estigui tèbia, afegirem la mel i el suc de llimona. Si la infusió està massa calenta, quan afegim la mel i la llimona, les seves propietats terapèutiques podrien minvar.
Aquesta infusió també es pot utilitzar per fer-ne gàrgares!
Aigua amb llimona i mel
D’una banda, la llimona té un potent efecte desinfectant que ajuda a combatre els virus i facilita la curació del constipat. D’altra banda, la mel, a causa de la seva densitat, és molt beneficiosa per calmar la picor de la gola.
Barrejarem dues cullerades de mel i el suc de mitja llimona dins d’una tassa amb aigua ben calenta, remenarem bé perquè es barregi tot i ens ho prendrem a glops petits perquè faci bé el seu efecte.
Propietats de les mels en relació als constipats i la grip
Mel de farigola: antisèptica i expectorant.
Mel de Romaní: antioxidant, antiviral i antimicrobiana.
Mel d’Eucaliptus: combina els efectes expectorants, antisèptics i balsàmics.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Moltes gràcies per comentar.